BROEDERSCHOOL EN CHINA

broeders

Het Confucius Instituut in Brussel (CIB) is het eerste Confucius Instituut dat in België werd opgericht en een van de oudste ter wereld.

Sinds 1 september 2013 zijn de Vereniging België-China (VBC) en het CIB actief in het Waasland met het organiseren van taal- en cultuurlessen Chinees in de Broederschool Humaniora te Sint-Niklaas.

Primeur voor Vlaanderen!

Net zoals het Goethe Institut dat doet voor de Duitse taal, de Alliance Française voor de Franse taal en het Instituto Cervantes voor de Spaanse taal, is de rol van het Confucius Instituut om de Chinese taal en cultuur wereldwijd te promoten via o.m. het inrichten van lessen.

ci

Het taal- en cultuuronderwijs van het CIB is gebaseerd op het onderwijsprogramma van de China Academie, de gereputeerde school van de VBC, die sinds 1957 actief is in het ontwikkelen van de vriendschapsbanden tussen beide landen. Sinds een aantal decennia worden in Brussel taal- en cultuurlessen Chinees georganiseerd voor alle leeftijden en alle niveaus. Tijdens de laatste jaren werden door CIB en VBC ook samenwerkingsverbanden opgestart met middelbare scholen in Brussel en Wallonië om Chinese lessen in de scholen zelf aan te bieden.

De Broederschool is de eerste school in Vlaanderen met wie VBC/CIB een samenwerkingsakkoord heeft gesloten. Bovendien worden deze lessen exclusief in de Broederschool georganiseerd voor de regio Waasland.

Broederschool en China

Het CIB en VBC hebben gekozen voor een samenwerking met de Broederschool Humaniora omdat zij een gedegen traditie en ervaring heeft opgebouwd op het vlak van de China-activiteiten.

De school organiseert sinds drie schooljaren lessen Chinese taal en cultuur die openstaan voor alle middelbare scholieren uit het Waasland.

Sinds september 2015 kunnen ook volwassenen uit de regio de lessen volgen.

Naast lessen in de Mandarijnse taal, gegeven door Chinese leerkrachten en sinologen, krijgen de leerlingen ook een initiatie in de Chinese cultuur: zij zetten de eerste stappen in de bewegingskunst tai chi, zij leren Chinese hapjes maken, enz.

Er vinden regelmatig extra-muros activiteiten plaats: de leerlingen vertoeven bijvoorbeeld een namiddagje in de wijk Chinatown te Antwerpen, verbroederen met Chinese studenten van Groep T te Leuven, bezoeken tentoonstellingen, …

Bovendien startte sinds oktober 2017 een aparte reeks cultuurworkshops op.

Naast de samenwerking met haar kernpartners, CIB en VBC, werkt de Broederschool samen met diverse vakexperten in de Chinese cultuur.

En de China-activiteiten zijn in volle evolutie: in juli 2015 gingen 40 scholieren uit het Waasland voor de eerste keer op reis naar China! In juli 2017 waren er 17 reizigers!  Op 15 juli 2018 vertrekken we voor een derde maal met jongeren op zomerkamp in Peking!

En mogelijks kunnen vanaf 2019 ook volwassenen naar China afreizen tegen unieke voorwaarden 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s